Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

TYT Türkçe Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

TYT Türkçe Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları

TYT Türkçe Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

Üniversite sınavının birinci aşaması olarak bilinen TYT, bütün adayların girmesi gereken bir sınavdır. Toplam 120 sorudan oluşan bu sınavın önemli kısmını Türkçe soruları oluşturur. Bu yüzden Türkçe dersine ayrı bir önem verilmeli, planlı ve düzenli şekilde çalışılmalıdır. Türkçe dersine çalışmanız ve buradaki konuları halletmeniz, diğer dersleri de olumlu olarak etkileyecektir. Peki, Türkçe dersine nasıl çalışılır? TYT Türkçe çıkmış sorular ne kadar önemli? Bu soruların cevaplarını ve TYT Türkçe ile diğer detayları sizler için derledik.

Hayalinizdeki üniversiteye gidebilmek için TYT Türkçe çıkmış sorular size başarı kapılarını en hızlı şekilde açacak. Tüm PDF soru ve cevap anahtarları yazımızda!

 

TYT Türkçe Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları

TYT Türkçe çıkmış sorular, öğrenilen konuların pekiştirilmesi ve eksikliklerin görülmesi için mutlaka çözülmelidir. Her derste olduğu gibi Türkçe dersinde de bol soru çözümü, başarının en büyük anahtarıdır. Ancak doğru soruların çözülmesi büyük bir öneme sahiptir. Daha önce sınavlarda çıkan soruların, bu noktadaki en doğru seçenekler olacağına emin olabilirsiniz.

Çıkmış soruların çözülmesi, farklı açılardan da yarar sağlayacaktır. Öncelikle sınavın genel mantığını kavrayacak ve neler ile karşılaşacağınızı bileceksiniz. Böylece kötü sürpriz yaşamayacak ve istediğiniz sonucu rahat bir şekilde alacaksınız. Soruluş biçimlerini, soru kalıplarını ve tiplerini öğrenmek için çıkmış soruları yıl içerisinde birkaç defa çözülmesini dahi tavsiye eden uzmanlar olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca TYT, 2018 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Daha önceki yıllarda YGS adı altında sınav yapılıyordu.

 

TYT Türkçe Çıkmış Sorular (2018 - 2021)

2021 TYT Türkçe Soruları
2020 TYT Türkçe Soruları
2019 TYT Türkçe Soruları
2018 TYT Türkçe Soruları

Kaynak: bilgenc.com

 

YGS Türkçe Çıkmış Sorular (2010 - 2017)

2017 YGS Soru ve Cevapları
2016 YGS Soru ve Cevapları
2015 YGS Soru ve Cevapları
2014 YGS Soru ve Cevapları
2013 YGS Soru ve Cevapları
2012 YGS Soru ve Cevapları
2011 YGS Soru ve Cevapları
2010 YGS Soru ve Cevapları

Kaynak: osym.gov.tr

 Not: YGS bölümündeki testler Türkçe dahil tüm dersleri içermektedir. Sadece Türkçe bölümündeki soruları çözebilirsiniz.

 

 Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: TYT Tarih Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

 

TYT Türkçe Bölümünde Kaç Soru Sorulacak?

TYT, toplam 120 sorudan oluşan bir sınav. Bu sınavdaki Türkçe sorusu sayısı ise 40’tır. Yani sınavın üçte biri gibi çok büyük bir bölümü sadece bu dersten oluşur. Dolayısıyla adayların bu sınava büyük bir özenle planlı bir şekilde çalışması gerekir.

TYT için adaylara toplam 135 dakika süre verilmektedir. Soruların tamamını yetiştirmek için sürenin doğru kullanılması ve Türkçe sorularında çok fazla zaman kaybedilmemesi önemlidir. Bilindiği gibi bu dersin önemli kısmı okuduğunu anlama ve yorumlama ile ilgilidir. Soruların önemli kısmı paragraflardan oluşur. Sınavdaki konu dağılımı şu şekildedir:

  • Dil Bilgisi: 2 soru
  • Noktalama İşaretleri: 2 soru
  • Yazım Kuralları: 2 soru
  • Cümlede Anlam: 3 soru
  • Sözcükte Anlam: 5 soru
  • Ses Bilgisi: 1 soru
  • Paragraf: 25 soru

 

TYT Türkçe Konular ve Soru Dağılımı

Herhangi bir derse çalışmaya başlamadan önce konuları ve soru dağılımını bilmek işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Böylece çalışma planınızı çok daha etkili ve doğru bir şekilde yapabilme imkânı yakalamış olursunuz.

Türkçe dersi konularının sayısı fazla olmasına karşın soruların ağırlıklı olarak çıktığı konu sayısı fazla değildir. Geçmiş yıllardaki soru dağılımını bilmeniz, doğru bir planlama yapmanızı kolaylaştıracak, hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini anlamanızı sağlayacaktır. Türkçe dersinin konuları ve geçmiş yıllardaki konulara göre soru dağılımını aşağıda yer alan tablolardan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

TYT Türkçe Konuları 

Sözcükte Anlam 
Söz Yorumu 
Deyim ve Atasözü 
Cümlede Anlam 
Paragraf 
     Paragrafta Anlatım Teknikleri 
     Paragrafta Düşünceyi Geliştirme Yolları 
     Paragrafta Yapı 
     Paragrafta Konu-Ana Düşünce 
     Paragrafta Yardımcı Düşünce 
Ses Bilgisi 
Yazım Kuralları 
Noktalama İşaretleri 
Sözcükte Yapı/Ekler 
Sözcük Türleri 
     İsimler 
     Zamirler 
     Sıfatlar 
     Zarflar 
     Edat – Bağlaç – Ünlem 
Fiiller 
     Fiilde Anlam (Kip-Kişi-Yapı) 
     Ek Fiil 
     Fiilimsi 
     Fiilde Çatı 
Sözcük Grupları 
Cümlenin Ögeleri 
Cümle Türleri 
Anlatım Bozukluğu 

 

TYT Türkçe Soru Dağılımı 

2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 
Ses Bilgisi – – 
Dil Bilgisi 
Noktalama İşaretleri 1 
Yazım Kuralları – 
Anlatım Bozukluğu – – – – – – 
Paragraf 25 26 22 22 22 22 26 23 20 23 20 20 
Cümlede Anlamı 
Sözcükte Anlamı 
SORU SAYISI 40  40  40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 

 Kaynak: unirehberi.com

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: TYT Coğrafya Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

 

TYT Türkçe Sınavına Nasıl Çalışılır?

Üniversitede hangi bölümü hedefliyorsanız hedefleyin, Türkçe dersini başarılı bir şekilde atlatmanız gerekir. Sözel bir ders olması, çalışılmasının bazen zor ve sıkıcı olmasına neden olabilir. Çalışmaya başlamadan önce soru dağılımına dikkatli bir şekilde bakılmalı ve planlama buna uygun olacak şekilde yapılmalıdır. TYT Türkçe sınavına çalışırken dikkat edilmesi ve uygulanması gereken hususlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

· Planlı Çalışın

Bir dersten başarılı olmanın ilk anahtarı, planlı bir şekilde çalışmaktır. Bu durum, Türkçe için de geçerlidir. 40 sorudan oluşan bu derse hazırlanırken çıkacak olan konuları bilinmesi gerekir. Sonrasında ise konulara uygun bir çalışma planı oluşturulmalıdır.

Bilindiği gibi Türkçe dersinin önemli kısmı sözcükte, cümlede ve paragrafta anlam konularından oluşur. Planlama yaparken bunları sırası ile çalışmak, işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin; önce kelimede ve cümlede anlamı halletmeden paragrafta anlamı çalışırsanız, oldukça zorlanacaksınız. Kafa karışıklığı yaşayacak ve verimli sonuç elde edemeyeceksiniz. Bunun yerine ilk olarak kelimede anlam, sonrasında cümlede anlam ve en son da paragrafta anlam konusunu çalıştığınızda, kademeli şekilde ilerlemiş olacak ve daha etkili sonuçlar alacaksınız.

Türkçe, kısa sürede halledilecek bir ders değildir. Bu yüzden çalışmalarınızdan hemen sonuç beklememeli ve sabırlı olmalısınız. Netlerinizi hızlı bir şekilde arttırmak istiyor olabilirsiniz, ancak netlerinizin zamanla artacağını bilmeli ve bu durumu sorun etmemelisiniz.

· Paragraf Konusuna Özel Çalışma Prensibi

TYT Türkçe’nin en zor kısmı hiç şüphesiz paragraf sorularıdır. 40 sorunun 23-27 tanesinin sadece bu konudan geldiği düşünüldüğünde, paragraf konusuna ayrı bir önem verilmesi gerektiği söylenebilir. Bu konuyu sorunsuz halledebilmek için kitap okuma alışkanlığınızın bulunması önemlidir. Bol kitap okuyanlar genellikle paragraf sorularında hiçbir şekilde zorlanmazlar. Ancak kitap okuma alışkanlığınız yok ise bol soru çözümü ile açığı kapatabilirsiniz.

Paragraf konusu için her gün 30-40 soru çözülmeli ve bunu da tek bir oturumda aralıksız şekilde yapmalısınız. Böylece kendinizi sınava çok daha etkili bir şekilde hazırlama imkânı yakalamış olacaksınız.

Paragraf konusunda ilk olarak soru kökü dikkatli bir şekilde okunmalı ve ne istediğini anlaşılmalıdır. Böylece sizden ne istediğini bilecek ve metni bilinçli bir şekilde okuyacaksınız. Dolayısıyla paragrafı okurken, aynı zamanda sizden istenileni de yapacaksınız. Bu şekilde hareket etmeniz hem daha etkili sonuç almanızı hem de soruları daha kısa sürede çözmenizi sağlayacaktır.

· Dilbilgisi Konusuna Özel Çalışma Prensibi

Her ne kadar sınavda paragraf başta olmak üzere anlam bilgisinden gelen soru sayısı çok fazla olsa da, dil bilgisinin önemi küçümsenmemelidir. Dil bilgisi konularından gelen soru sayısı son dönemlerde artmaya başlamış ve bu konunun önemi artmıştır.

Dil bilgisi, oldukça kolay ve zevklidir. Anlam ve paragraf soruları gibi sizi zorlamaz. Cevabı nettir ve bu noktada kafa karışıklığına neden olmaz. Eğer konuya tam olarak hâkimseniz, sadece saniyeler içerisinde doğru cevabı bulur ve zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Ancak konuya hakim değilseniz, bu soruları çözme olasılığınız zordur. Dolayısıyla bu konuya doğru olarak çalışmanız gerekir.

Dil bilgisi içerisinde yer alan konular adeta bir zincir gibi birbirine bağlıdır ve bunların kesinlikle kademeli olarak çalışılması gerekir. Kademeli olarak oluşturacağınız çalışma planı ile bu konuları sorunsuz bir şekilde halledeceksiniz.

o İki Aşamalı Çalışma Methodu 

Dil bilgisine çalışırken ilk aşamada konuyu öğrenmek gerekir. Konu hakkında bilginiz olsa dahi, adeta hiç bilmiyor gibi en baştan başlamalı ve farklı kaynaklardan konuyu detaylı olarak çalışmalısınız. İkinci aşama ise soru çözümüdür. Konu çalışması tamamlandığında soru çözümüne başlamalı ve farklı kaynaklardan testler çözmelisiniz. İlk başlarda yanlışlarınız çıkacaktır. Bu durum normal olup, panik yapmaya gerek yoktur.

Testleri bitirdikten sonra mutlaka cevaplarını kontrol edin ve yanlışlarınızı belirleyin. Yanlışları daha sonra detaylı olarak incelemeli ve neden yanlış yaptığınızı anlamalısınız. Böylece soru çözümünde de yeni bilgiler öğrenecek ve bu süreci olabildiğince verimli hale getireceksiniz. Bir süre sonra soruların soruluş biçimini anlayacak ve daha soruyu görür görmez hangi detaylara dikkat etmeniz gerektiğini fark edeceksiniz.

· Çıkmış Sorular ve Deneme Testleri Çözün

Soru çözümü, her derste olduğu gibi burada da düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Ancak bu süreçte doğru kaynaklardan, doğru soru tiplerini çözmeniz gerekir. İşte bu noktadaki en önemli alternatifiniz hiç şüphesiz TYT Türkçe çıkmış sorular olacaktır.

Geçmiş yıllardaki sınavlara baktığınızda, bazı benzerlikler olduğunu göreceksiniz. Soruların geldiği konular, kalıpları ve tipleri arasında ciddi benzerlikler vardır. Çıkmış sorulardan yararlanarak daha TYT’ye girmeden bu sınava aşina olabilirsiniz.

Bu süreçte sadece çıkmış soruları değil, bunun yanında internet üzerinde bulunan deneme testlerinin çıktısını alarak da çözebilirsiniz. Böylece olabildiğince fazla soru tipi görecek ve sınava çok etkili bir şekilde hazırlanma imkânı yakalayacaksınız.

· Konu Tekrarı Yapın  

Konuları bir defa çalışmak bazen yeterli olmayacaktır. Böylesine önemli bir sınav için konuların olabildiğince iyi öğrenilmesi gerekir. Bunun için ise düzenli olarak konu tekrarları yapılmalıdır. Özellikle testlerde ve denemelerde zorlandığınız konuları farklı kaynaklardan tekrar ederek tam manasıyla pekişmelerini sağlayabilirsiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Birden Fazla PDF'yi Tek Sayfada Birleştirme Nasıl Yapılır?

 

Çıktı Alarak Ders Çalışın ve Başarıya Daha Kolay Ulaşın 

Türkçe gibi sözel bir derste yazarak, kağıt ve kaleme dokunarak çalışmak çok daha etkili sonuçlar verecektir. Sürekli okumaların yapılması gereken böylesine bir derste sadece online kaynaklara yönelmek ve ekranlara uzun süre mahkum kalmak, çalışma verimliliğinizi düşürecektir. Bunun yerine elinizdeki online PDF kaynaklarının çıktılarını alabilir ve çıktı üzerinde daha etkili bir şekilde çalışabilirsiniz.

Çıktı almanın en kolay ve en ekonomik yolu, online baskı merkezleridir. Buradanbastir.com üzerinden PDF dosyalarınızın çıktılarını kaliteli ve ekonomik olarak alabilirsiniz. Siparişiniz, çok kısa bir sürede teslim edilecektir.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler