Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

TYT Coğrafya Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

TYT Coğrafya Çıkmış Sorular

TYT Coğrafya Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

Temel Yeterlilik Testi olan TYT, üniversiteye girmek isteyen öğrencilere yönelik bir sınavdır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumudur. İkinci oturum olan AYT’ye girmek isteyen bütün adaylar TYT’ye girmek zorundadır.

İstediğiniz bölümü kazanmak ve hayatınızın geri kalanında hayalinizdeki mesleği yapabilmek için üniversite sınavından yüksek puan almanız gerekir. Bunun için her derse önem verilmesi gerektiği gibi TYT bölümünde yer alan coğrafya dersine de önem verilmelidir. Her bir sorunun çok kıymetli olduğu akıldan çıkarılmamalı ve sınava yönelik çalışmaları doğru ve planlı bir şekilde yapılmalıdır. TYT coğrafya çıkmış sorular, çalışma planınız içerisinde mutlaka yer almalıdır. Bu sorular, belki de en önemli yardımcınız olacak ve sınavdan yüksek puan almanıza imkân verecektir.

Hayalinizdeki üniversite hedefine ulaşmak için TYT coğrafya çıkmış sorular size başarı kapılarını daha hızlı açacak. Tüm PDF soru ve cevap anahtarları burada!

 

TYT Coğrafya Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları

Hangi sınav olursa olsun daha önceki senelerde çıkmış sorular, konuları daha iyi kavramanız ve kendinizi denemeniz adına büyük bir öneme sahiptir. Önceki yıllarda yapılan sınavları incelemeniz, gireceğiniz sınava dair size fikir verecektir.

Soru tipleri, kalıpları ve hangi konuların ağırlıkta olduğunu göreceksiniz. Böylece daha sınava girmeden, neyle karşılaşacağınızı büyük oranda bilmiş olacaksınız. Bu durum ise sınavdan yüksek puan almanız adına en büyük yardımcınız olacak.

TYT coğrafya çıkmış sorular, konu eksiklerinizi görmeniz açısından da önemlidir. Sınava yakın dönemde bu soruları çözerek, hangi konularınızın eksik olduğunu daha net bir şekilde görebilirsiniz. Böylece konu eksiklerinizi tamamlama imkânı yakalar ve sınava tam olarak hazırlanabilirsiniz.

Geçmiş yıllarda üniversiteye giriş sınavı YGS adı altında yapılıyordu. 2018 yılında bu sistem kaldırıldı ve yerine TYT getirildi. Çıkmış soruları çözerken 2018 yılı öncesinin YGS sınav sistemi olduğunu unutmayın.

 

TYT Coğrafya Çıkmış Sorular (2018 - 2021) 

2021 TYT Coğrafya Soruları
2020 TYT Coğrafya Soruları
2019 TYT Coğrafya Soruları
2018 TYT Coğrafya Soruları

 

YGS Coğrafya Çıkmış Sorular (2010 - 2017) 

2017 YGS Coğrafya Soruları
2016 YGS Coğrafya Soruları
2015 YGS Coğrafya Soruları
2014 YGS Coğrafya Soruları
2013 YGS Coğrafya Soruları
2012 YGS Coğrafya Soruları
2011 YGS Coğrafya Soruları
2010 YGS Coğrafya Soruları

 Kaynak: osym.gov.tr

 

TYT Coğrafya Bölümünde Kaç Soru Sorulacak?

Coğrafya dersi, TYT içerisindeki sosyal bilimler bölümünde bulunmaktadır. Bu bölümde toplam 20 soru vardır ve bunların 5 tanesi coğrafya dersinden gelir. TYT’deki toplam soru sayısı ise 120 olup, öğrencilere toplam 135 dakika verilir. Her ne kadar coğrafya dersinden sadece 5 soru çıksa da, her bir sorunun çok değerli olduğu unutulmamalı ve bu derse de gerekli önem verilmelidir.

 

TYT Coğrafya Konular ve Soru Dağılımı

Hazırlık sürecinde dersteki her konuya detaylı olarak çalışmak gerekir. Ancak geçmiş yıllardaki konu dağılımına baktığınızda, bazı konulardan neredeyse hiç soru gelmezken, bazılarından ise her yıl soru geldiğini görürsünüz. Konulara göre soru dağılımı, hangi konulara daha fazla önem vermeniz gerektiğini söyleyecektir. Dersin konularını ve geçmiş yıllardaki soru dağılımını aşağıdaki tablolardan inceleyebilirsiniz.

TYT Coğrafya Ders Konuları 

Doğa ve İnsan 
Dünya’nın Şekli ve Hareketleri 
Coğrafi Konum 
Harita Bilgisi 
Atmosfer ve Sıcaklık 
İklimler 
Basınç ve Rüzgarlar 
Nem, Yağış ve Buharlaşma 
İç Kuvvetler / Dış Kuvvetler 
Su – Toprak ve Bitkiler 
Nüfus 
Göç 
Yerleşme 
Türkiye’nin Yer Şekilleri 
Ekonomik Faaliyetler 
Bölgeler 
Uluslararası Ulaşım Hatları 
Çevre ve Toplum 
Doğal Afetler 

Kaynak: unirehberi.com

 

TYT COĞRAFYA SORU DAĞILIMI 

2016 

2017 

2018 

2019 

2020 

2021 

Doğa ve İnsan 

– 

– 

– 

Dünya’nın Şekli ve Hareketleri 

– 

– 

– 

– 

– 

Coğrafi Konum 

– 

– 

– 

– 

– 

Harita Bilgisi 

– 

– 

Atmosfer ve Sıcaklık 

– 

– 

– 

– 

– 

İklim Bilgisi 

– 

iç ve Dış Kuvvetler 

– 

– 

Nüfus ve Yerleşme 

Türkiye’nin Yer Şekilleri 

– 

– 

– 

– 

– 

Ekonomik Faaliyetler 

– 

– 

– 

– 

– 

Bölgeler 

– 

– 

Uluslararası Ulaşım Hatları 

– 

– 

– 

– 

– 

Doğal Afetler 

– 

– 

TOPLAM SORU SAYISI 

12 

12 

 5 

Kaynak: basarisiralamalari.com

 

TYT Sınavına Nasıl Çalışılır?

TYT, toplamda 120 sorudan oluşan bir sınavdır. Sınavda soru dağılımı olarak:

  • 40 Türkçe,
  • 40 matematik,
  • 20 fen bilimleri ve
  • 20 de sosyal bilimleri sorusu vardır.

Sınav süresi 135 dakikadır ve buradan alınacak puan, üniversiteye giriş puanının %40’ını etkiler. Dolayısıyla her soru çok büyük bir öneme sahiptir.

TYT kapsamından sorulan sorularda öğrencilerin mantıksal düşünme, problem çözme, akıl yürütme gibi becerileri ölçülür. TYT’ye nasıl hazırlanılacağı konusu ise derse göre belirlenmelidir. Öncelikle her ders için kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler belirlenmelidir. Bu hedefler günlük kaç saat ders çalışılacağı, kaç soru çözüleceği, hangi konuların bitirileceğine yönelik olmalıdır. Hedefleriniz, planlı ve düzenli bir şekilde çalışmanıza yardımcı olacaktır.(*)

Sözel derslere çalışırken notlar almanız, önemli yerlerin altını çizmeniz ve çıkmış soruları çözmeniz size önemli faydalar sağlayacaktır. Bol soru çözümü ve yanlışların üzerinde durularak yapılacak konu tekrarları da büyük bir öneme sahiptir.

 

TYT Coğrafyadan Başarılı Olmak İçin Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

TYT’ye hazırlık sürecinde günlük çözülmesi gereken soru sayısı kişiye göre değişir. Ancak başarılı olabilmek için coğrafyadan günlük en az 15-20 soru çözülmesi gerekir. Bol soru çözümü, konu tekrarı yapmanız ve eksiklerinizi görmeniz adına önemlidir. Bu noktada sakın coğrafya dersini önemsiz olarak görmeyin. Her bir sorunun çok büyük öneminin olduğu bu sınavda, rakiplerinizin önüne geçmek için söz konusu soruları doğru olarak yanıtlamanız gerekecek.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En İyi 12 PDF Sayfa Düzenleme Programı (Ücretsiz & Online) 

 

PDF Dokümanlarınızı Çıktı Alarak Çalışın ve Başarıya Ulaşın!

Coğrafya gibi sözel bir ders için uygulanabilecek en etkili çalışma yöntemlerinden biri çıktı alarak çalışmaktır. Online çalışmalar yazıya dökülmediği için kalıcılığı daha düşük olmaktadır. TYT coğrafya çıkmış sorular ve diğer notlarınızın çıktısını online baskı merkezlerinden alabilirsiniz. Buradanbastir.com olarak bu alandaki çıktı ihtiyaçlarınızı hızlı ve ekonomik olarak karşılıyoruz. Sitemiz üzerinden hemen siparişinizi oluşturabilirsiniz.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler