Sınıf Yönetimi Ders Notları
Sınıf yönetimi; sınıfın adeta bir orkestra gibi kusursuz bir şekilde yönetilmesi ve bu ortamda eğitim ve öğretimin sağlıklı işlemesi için gerekli şartların her anlamda sağlanmasıdır. Bilindiği gibi öğrenme, büyük çoğunlukla sınıf ortamında gerçekleşir. Buradaki süreçlerin sorunsuz olarak devam etmesi için öğrenmeye dair düzenin, ortamın ve kuralların etkin bir şekilde sağlanması ve uygulanması gerekir.
Sınıf yönetimini tek başına düşünmek yanlış olacaktır. Öğretim yöntemi, eğitim programı ve planı, teknoloji, zaman ve mekan, eğitim etkinliği, öğretici ve öğrenci arasındaki etkileşimle birlikte sınıf yönetiminin bir bütün olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Sınıf yönetimi ders notları PDF dosyası, bu süreçte en önemli yardımcılarınızdan biri olacaktır.
Sınıf yönetimi ders notlarının yeterli ve anlaşılır bir özetini sizler için hazırladık. PDF dosyasını indirmek için bu yazımıza bir göz atın.
Sınıf yönetimi; sınıf içerisinde, eğitim ve öğretim sürecinin etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve bunun sonucunda istenen davranış değişikliklerinin oluşturulması için öğretmen tarafından gerekli ortamın ve şartların hazır edilmesi ve bunun devam ettirilmesidir.
Öğretme, hedef kişilerde istenen davranış değişikliği sağlamadır. Bu değişiklikler yeni davranışlar kazandırma ve uygun olmayanları değiştirme şeklinde olabilir. Sınıf yönetimi; öğretmenin etkili olarak sağlanması, sınıf içerisindeki iletişimin geliştirilmesi, gelişmiş bir psikososyal ortam oluşturulması, zamanın etkili kullanılması, sınıftaki ilişkilerin olumlu olarak değişmesi gibi pozitif etkilere sahiptir.
Bu da İlginizi Çekebilir: En İyi 12 PDF Sayfa Düzenleme Programı (Ücretsiz & Online)
İyi bir sınıf yönetimi, eğitim ve öğretim sürecinin başarısı için büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bazı hususlar, sürecin daha kolay yürütülmesini sağlayacaktır. İyi bir sınıf yönetimi için 5 önemli ipucunu sizler için derledik.
Her öğrencinin kendine özgü öğrenme stili vardır. İşitsel, dokunsal ve görsel öğrenme stilleri, her öğrencide farklı seviyede olacaktır. Öğretmenler, bunu dikkate alarak ders işlediklerinde öğrencilerin dikkatlerini daha kolay bir şekilde çekebilirler.
Öğretmenlerin, öğrencilerin hazırbulunmuşluk seviyesini bilmesi veya önceden tespit etmesi gerekir. Ayrıca ders işleme süreçlerinde teknolojiden yararlanarak, ders içeriklerine Web 2.0 araçları eklenebilir.
Öğretmen ile öğrenci arasındaki sözlü ve sözsüz iletişim, bu süreçte büyük bir öneme sahiptir. Kurulacak pozitif iletişim, aynı zamanda bir motivasyon kaynağı olacak ve öğrencilerin bu süreçte güdülenmelerini destekleyecektir. Eğer pozitif iletişim değil de, iletişim zayıflığının bulunduğu bir ortam varsa istenmeyen davranışlar görülebileceği gibi bu süreçte motivasyon düşüklüğü de yaşanabilir.
Eğitim ortamları, öğrenciyi merkeze alacak şekilde düzenlenmelidir. Böylece öğretim süreci desteklenir ve aktif öğrenme süreci daha etkili gerçekleşir.
Öğretmen ile öğrenci arasındaki ilişkinin akademik başarı üzerinde oldukça etkili olduğu bilinen bir durumdur. Sınıf içerisinde öğrencileri ile göz teması kuran, onlara sevgi ve şefkatle yaklaşan öğretmenlere karşı öğrenciler kayıtsız kalmaz. Bu bağlamda öğrenmeye motive olma gibi olumlu etkiler ortaya çıkar. Sevgi, sınıf yönetiminde adeta bir sihirli değnek gibi etki yapar ve bu süreci ciddi anlamda kolaylaştırır.
Öğretmenler, öğrenciler için rol modeldir. Davranışları, öğrenciler tarafından takip edilir ve bir noktadan tekrar edilebilir. Dolayısıyla öğretmenlerin çalışkanlığı, düzenli olması, iletişim tarzı ve hareketleri öğrencileri etkiler. Bunlar ne kadar kaliteli ve doğru olursa bu süreç o kadar kolay olacaktır.
Bu da İlginizi Çekebilir: KPSS Eğitim Bilimleri Çıkmış Sorular PDF İndir | (2006 – 2021)
Verimli bir sınıf ortamının oluşturulması, etkili bir sınıf yönetimiyle direkt olarak ilgilidir. Doğru bir eğitim ortamında öğrenciler genellikle kendiliğinden güdülenir ve başarıları yüksek olur. Bu süreçte öğretmenlerin sınıfı adeta mini bir toplum olarak görmesi gerekir. Sınıf içerisindeki kontrolün kolaylaşması ve düzenin etkili olarak sağlanması için sınıf düzenlenmesi yapılmalıdır.
Sınıf içindeki tüm unsurlar, en küçük ayrıntılar dahi öğrenme sürecini etkilemektedir. Bu yüzden yapılacak düzenlemenin kesinlikle ezber bilgiler ile değil, öğrencilerin ve öğretme süreçlerinin özellikleri dikkate alınarak yapılması gerekir. Bu süreçte teknoloji de dikkate alınmalıdır. Genel olarak düzenleme sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edildiğinde hem öğrencilere özgüven kazandırılmış olur hem de keyifli bir öğrenme ortamı oluşturulur:
Bu da İlginizi Çekebilir: Telefonda PDF Nasıl Yapılır? (IOS & Android – Videolu Anlatım)
Sınıf yönetiminde başarılı olabilmek için birçok unsurun aynı anda dikkate alınması gerekir. İlk bakışta bunun çok zor olduğu düşünülebilir. Ancak zaman içerisinde bunların yerine oturması, etkili bir öğretim ortamının oluşması bakımından çok önemlidir.
Sınıf yönetimi, yanlış bir strateji uygulandığında oldukça zor bir süreç olabilir. Ancak doğru yöntem ve stratejilerle hem kolay hem de çok zevkli bir süreç olacaktır. Bu noktada ihtiyacınız olan detayların bulunduğunu sınıf yönetimi ders notları PDF dosyasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
PDF olarak indirdiğiniz ders notlarının buradanbastir.com ile çıktılarını alabilir, kağıt üzerinden daha etkili olarak çalışabilirsiniz. Üstelik kapınıza kadar teslim.
Yararlanılan Kaynaklar: