Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

Renkli Çıktı Nasıl Alınır? (İşte Yapmanız Gerekenler)

Renkli çıktı alırken en iyi baskı kalitesi alma yolları

Renkli Çıktı Nasıl Alınır? (İşte Yapmanız Gerekenler)

Renkli çıktı almak için geliştirilen yazıcılar sayesinde ev veya ofiste bu türden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ancak istenen kalitede çıktılar alabilmek için bazı önemli hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Böylece baskılarınız kaliteli ve sorunsuz bir şekilde yazıcılardan çıkacaktır. Peki, renkli çıktı nasıl alınır? En iyi baskı kalitesi nasıl elde edilir? Dikkat edilmesi gereken tüm hususlar yazımızda.

 

Kartuşlarınızı Kontrol Edin

İstediğiniz kalitede baskılar alabilmek için yapmanız gereken ilk işlem kartuş kontrolüdür. Kartuş veya toner kontrolü, renk ve baskı kalitesini direkt olarak etkiler. Eğer kartuşunuz azalmış ise istediğiniz kaliteyi yakalamanız mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla da öncelikle kartuşunuzu yenilemeli veya tonerinizi doldurmalısınız.

Piyasada tercih edebileceğiniz farklı markalara ait kartuşlar bulunmaktadır. Bunlar arasından seçim yaparken mutlaka yazıcınızın markasını da dikkate alarak orijinal ürünler tercih etmelisiniz. Eğer orijinal ürün bulamıyorsanız ya da orijinal ürünlerin maliyeti sizi zorluyorsa muadil ürünlere yönelebilirsiniz. Muadil olanlar, daha ekonomiktir.

Kartuşunuzun bittiğini fark ettiğinizde değişim için öncelikle yazıcınızın üst kapağını kaldırarak taşıyıcının orta bölüme gelmesini beklemelisiniz. Orta bölüme gelen ve duran taşıyıcıdaki mandalı kaldırarak eski kartuşunuzu çıkarın. Yenisini takarken ise ucundaki bandı çıkardığınızdan emin olmanız önemlidir. Sonra sırasıyla mandalı ve yazıcı kapağını kapatarak işlemi tamamlayın.

Toner değişimi yapmak için ise ilgili bölümü açmanız gerekir. Yazıcının markasına göre bu işlemin farklı şekilde yapılacağı unutulmamalıdır. Eski toneri yerinden çıkardıktan sonra yenisini takmadan önce birkaç defa sallamalı ve döndürmelisiniz. Son olarak yeni tonerin bandını çıkararak yuvasına yerleştirmelisiniz. Bütün bu işlemler sırasında görüntü drumına temas etmemeye özen gösterin. Aksi durumda renk ve baskı kalitesi olumsuz olarak etkilenebilir.

Kartuş Temizliği

Kartuş kontrolü sırasında kartuşunuzun dolu olduğunu fark etmişseniz, baskı kalitesinin düşük olmasının farklı nedenleri olabilir. Bu noktada akla gelen seçeneklerden birisi de kartuş temizliğidir. Eğer yazıcınızı yoğun olarak kullanıyorsanız, kanallarda ve mürekkep nozullarında biriken tozları haftada iki defa temizlemelisiniz. Böylece renk ve baskı kalitesinin belirgin şekilde yükseldiğiniz görürsünüz.

 

Renkli Çıktı Nasıl Alınır?

Yazıcıdan renkli çıktı alabilmek için ilk olarak ayarlar bölümünden Renkli kısmının seçilmesi gerekir. Söz konusu ayarı yapabilmek için sırasıyla Dosya > Yazdır adımlarını izleyebilirsiniz. Veya Ctrl + P kombinasyonu da ilgili ayarın yapılacağı bölüme ulaşabilirsiniz. Eğer yazıcınız siyah-beyaz veya gri tonlama modunda ise renkli baskı almanıza izin vermez. Dolayısıyla ilk olarak ilgili ayarın değiştirilmesi gerekiyor.

Yazdır bölümünü açtıktan sonra yazıcınızın marka ve modelinin göründüğünden emin olun. Eğer marka ve model yazmıyorsa, muhtemelen yazıcınızı yüklememişsinizdir veya farklı bir nedenden dolayı silinmiştir. Bu noktada en güncel driver’ı indirerek yazıcınızı bilgisayarınıza yeniden tanıtmalısınız.

Yazdır bölümünü açtığınızda marka ve modeli görüyorsanız, Özellikler bölümüne geçiş yaparak renkli çıktı almak için gerekli olan bölümü işaretleyin. Bu bölümdeki Gri Ölçek Baskı veya Siyah Beyaz/Gri Tonlama bölümünün seçili olması, sadece renksiz baskı alabilmeniz anlamına gelir. Renkli bölümünü işaretleyerek baskılarınızı renkli olarak alabilirsiniz. Otomatik seçeneği ise dosyanın içeriğinin kontrol eder ve belgede renk tespit etmesi durumunda baskının renkli olmasını sağlar.

Yazıcıdan Çıktı Almak İçin Kısayol Tuşu

Yazıcıdan çıktı alabilmek için yaygın olarak kullanılan kısayol tuşu Ctrl + P şeklindedir. Bir parmağınızla Ctrl tuşuna basarken, aynı anda P tuşuna da bastığınızda yazdırma bölümü açılacaktır.

Donanımıza bağlı olarak Windows Logo Tuşu ile PrtScn tuşları da aynı işlevi sağlar. Ancak donanımınız uygun değilse kullanacağınız bu kombinasyon, ekran görüntüsü alacaktır. Ekran görüntüsü almak ve daha sonra yazdırmak için Fn + Windows Logo Tuşu + Ara Çubuğu kombinasyonunu da kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: En Yakın Fotokopici İçin Haritadan Konum Aramanıza Gerek Yok!

 

Renk Ayarları

Baskı kalitesi, renk ayarları ile direkt olarak ilgilidir. Bu yüzden Ayarlar bölümü üzerinden gerekli düzenlemeleri yapmanız gerekiyor. Baskılarınızı daha parlak istiyorsanız veya parlaklığını biraz kısacaksanız, Parlaklık bölümü üzerinden gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Renk karşıtlığına ilişkin düzenleme yapabilmek için Kontrast bölümünü kullanmalısınız. İlgili bölümdeki kaydırma çubuğunu sağa doğru taşıdığınızda aydınlık bölümler daha aydınlık, koyu bölümler ise daha koyu görünecektir. Yoğunluk ayarları için Mavi, Kırmızı ve Yeşil renklerine dair istediğiniz gibi düzenlemeler yapabilirsiniz. Buradaki ayarlamalar ile istediğiniz renklerin yoğunluklarını arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Baskının daha canlı görünmesi için Doygunluk bölümündeki kaydırma çubuğunun sağa taşınması yeterli olacaktır.

Gelişmiş Yazdırma Seçeneği

Baskılardaki renk tutarlığını ayarlamak için gelişmiş yazdırma seçeneklerinde düzenlemeler yapılmalıdır. CMYK ya da RGB renk yönetim ayarları bu noktada önemlidir. İlgili düzenlemeleri yapmak için Gelişmiş Yazdırma menüsünde bulunan renk Yönetimi panelindeki ilgili bölümler işaretlenebilir.

Yönetim paneli üzerinden çıktısı alınacak dosyadaki renkler, yazıcının renk uzayına dönüştürülebilir. Böylece yazıcı, çıktı alma işlemi sırasında geçerli belge profilini kullanmaz ve bunun yerine renk uzayını düzenlediğiniz profili kullanılır. Bahsedilen işlem sayesinde baskılar arasında renk uyumu sağlanmış olacaktır.

Tanımlanan renk verilerini yazıcınıza kaydedebilirsiniz. Veya farklı yazıcılara ilgili verileri değer olarak da girebilirsiniz. Söz konusu değerler sayesinde baskılarınız için farklı yazıcılar kullansanız dahi bir renk tutarlılığı sağlanmış olacaktır.

İlginizi Çekebilir: En Ucuz Çıktı Nereden Alınır? (İşte Bakmanız Gereken Yerler)

 

Baskı Kalitesi Ayarlarının Önemi

Ofiste veya evde alacağınız baskının kalitesi önemli değil ise Ctrl + P sonrasında direkt olarak, herhangi bir ayarlama yapmadan Yazdır butonuna basabilirsiniz. Ancak baskı kalitesi önem taşıyorsa manuel olarak bazı ayarlamaları yapmanız gerekiyor.

Manuel olarak girilmesi gereken değerler konusunda bilgi sahibi olmak, istenilen kalitenin hızlı bir şekilde yakalanmasını sağlar. Böylece gereksiz yere zaman kaybedilmediği gibi kağıt ve kartuş israfı da yaşanmaz. Aksi durumda istenen kalitenin yakalanması için bazı denemeler yapılması gerekecektir. Böylece zaman, kartuş ve kağıt israfı yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Eğer manuel olarak girmeniz gereken değerleri bilmiyorsanız, online baskı merkezlerinden hizmet almak çok daha mantıklı olacaktır.

Çıktıların kalitesini ayarlamak için öncelikle Gelişmiş Özellikler bölümüne giriş yapmalı ve buradan 600 dpi veya Normal seçeneğini işaretlemelisiniz. PDF ve Word dosyaları için yaygın olarak tercih edilen ayarlar bu şekildedir. Ayarlamalar bu şekilde yapıldığında yazdırma hızı normal seviyededir.

Baskılarınızın kaliteli olmasını istiyorsanız yine Gelişmiş Özellikler bölümünde bu defa 2400 dpi veya Yüksek seçeneklerinden birini işaretlemeniz gerekiyor. Özellikle renkli fotoğraf içeren dosyalarda ilgili seçeneğin işaretlenmesi, baskı kalitesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Kalitenin yükseltilmesi durumunda yazıcınızın hızı bir miktar düşebilir. Yazdırma hızının düşmesi normaldir.

DPI Nedir?

DPI, Dots Per Inch (inç başına düşen nokta sayısı) ifadesinin baş harflerinden oluşur. İnç başına düşen nokta anlamına gelir. DPI ne kadar yüksek olursa, inç başına düşen nokta sayısı artacak ve dolayısıyla da baskının kalitesi yükselecektir. Tersi durumda, yani DPI değeri düşük olarak ayarlandığında ise inç başına düşen nokta sayısı azalır ve buna bağlı olarak baskı kalitesi düşer.

DPI, aynı zamanda toner ve kartuş harcamalarını da direkt olarak etkiler. Önemsiz çıktılar için yüksek değerde DPI ayarlanması, gereksiz yere kartuş ve toner israfı demektir. Bundan dolayı baskısını alacağınız belgenin önemine göre DPI ayarlaması yapmanız gerektiğini unutmayın.

 

Büyük Boyutlu ve Daha Kaliteli Çıktı Nasıl Alınır?

Ofis ve evlerde için geliştirilen yazıcıların kaliteleri sınırlıdır. Önemli projeler için büyük boyutlu ve kaliteli çıktılar alınmak istendiğinde, bahsedilen türden yazıcılar ihtiyaçları karşılamaz. Özellikle autocad çıktı alma bu konudaki çok önemli ihtiyaçlardan biridir. İşte tam bu noktada profesyonel makinelerin tercih edilmesi gerekir. Her tür boyutta kağıda çıktı alabilen ve baskı kalitesi yüksek olan profesyonel baskı makineleri, beklenti ve ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacaktır.

Büyük boyutlu ve kaliteli renkli çıktı için günümüzdeki en önemli alternatiflerden biri online baskı merkezleridir. İnternet ortamında gönderilen dosyaların istenilen boyutta ve kalitede çıktıları, online baskı merkezleri üzerinden alınabilir. Söz konusu merkezler çıktıları kargo ile adresinize kadar ulaştırır.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’da Ucuz Fotokopi Çekimi – Üstelik Evinizden Çıkmadan!

 

Neden Online Renkli Çıktı?

Bazı durumlarda yüksek kalitede ve farklı boyutlarda çıktılara ihtiyaç duyulabilir. Böyle zamanlarda evlerdeki veya ofislerdeki yazıcıları kullanmak, ihtiyaçlarınızı karşılamaz ve gereksiz yere zaman kaybetmenize neden olabilir. Üstelik baskısını alacağınız belgelerin sayfa sayısı yüksek ise ev veya ofis yazıcıları sizin açınızdan daha masraflı olabilir. Özellikle renkli çıktılarda söz konusu maliyetler daha da yüksek olacaktır.

Online baskı merkezleri, profesyonel baskı makineleri ve ekonomik fiyatları ile hem kalite hem de maliyet açısından beklentilerinizi karşılar. Buradanbastir.com ana sayfa adresine giderek, sunmuş olduğumuz seçenekleri detaylı olarak inceleyebilir ve baskılarınız için anında fiyat alabilirsiniz. İstanbul içerisindeki siparişlerinizi sadece 2 saat içerisinde adresinize teslim ediyoruz. Türkiye’nin diğer noktalarına ise kargo ile çıktıları ulaştırıyoruz.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler