Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

Poster Nasıl Hazırlanır: 6 Adımda Eşsiz Poster Tasarımı

Poster Nasıl Hazırlanır

Poster Nasıl Hazırlanır: 6 Adımda Eşsiz Poster Tasarımı

Filmler, etkinlikler, işletmeler ve bunu gibi pek çok şeyin reklamını yapmanın etkili yollarından biri posterlerdir. Çünkü posterler pazarlama açısından çok başarılı araçlardır.

Geçmişte ciddi bir profesyonellik isteyen poster yapımı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde daha kolay hale gelmiştir.

Ancak etkili bir poster yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar, dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Başarılı ve dikkat çekici bir poster nasıl hazırlanır? Hangi boyutlar seçilmeli, yazı fontu nasıl ayarlanmalı? Detaylar yazımızda.

 

1. Posterin Boyutlarını Belirleyin

Poster tasarımında boyutlarla ilgili kesin ve katı kurallar bulunmaz. Yani istenilen boyutlarda olabilir. Ancak bu boyut konusunda tutarlı olmak gerekir.

Eğer birden fazla poster hazırlanacaksa, kullanılacak yerlere ve amaçlarına göre hepsinin aynı veya yakın boyutta olması önemlidir. Tercih edilebilecek standart boyutlardan öne çıkanlar şunlardır:

A4 Kâğıt

21 x 29,7 cm boyuta sahiptirler. Evde veya dışarıdaki bir yazıcıdan rahatlıkla çıkarılabilir. Kişisel kullanıma uygun bir seçenektir.

Küçük Poster

28 x 43 cm büyüklüğündedir. El ilanları veya dışarıdaki pano benzeri yerlere yapıştırmak için hazırlanan ilanlarda tercih edilir. Çok fazla yer kaplamazlar, ancak etkili sonuç verirler.

Orta Boy Poster

43 x 61 cm büyüklüğünde olanlardır. Ofis, klinik ve üniversite gibi alanların duvarlarında kullanılan afişler için tercih edilen bir büyüklüktür. Küçük posterlere kıyasla daha fazla bilgi içerirler. Buna karşın metin bölümünün minimumda tutulması görsele ağırlık verilmesi oldukça önemlidir.

Büyük Boy Poster

61 x 91 cm büyüklüğü sahip seçeneklerdir. Filmler, promosyonlar ve etkinlikler gibi durumlar için reklam işletmelerince kullanılırlar. Alışveriş merkezi veya benzeri alanların duvarlarında sıklıkla görülen posterlerdir.

Boyut seçeneği son derece fazladır. Bu noktada ihtiyaçlar ve kullanım alanları dikkate alınarak seçim yapılmalıdır.

Bu da İlginizi Çekebilir: 1000 Sayfa Fotokopi Ne Kadar? (Çıktı Maliyetini Düşürme Yolları)

 

2. Hazır Poster Şablonlarından Birini Seçin

Amaç ve hedefin belirlenmesinin ardından, kullanılacak şablonun seçilmesi gerekir. Bu noktada birçok online araç vardır. Bunların en bilinenleri Visme ve Canva’dır. Söz konusu online araçlardan uygun olanı tercih edebilir ve buradaki hazır poster şablonlarına göz atabilirsiniz.

Canva ve Visme gibi online araçlara sahip olan sitelerde, kullanım alanınıza özel poster şablonları da bulunur. Poster şablonları bölümüne girdikten sonra şablonlar arasından arama ile kullanım alanınıza uygun seçenekleri bulabilirsiniz.

 

3. Posterinize Fotoğraf ve Grafikler Ekleyin

Hazır olarak bulduğunuz şablonu kullanmadan önce özelleştirmeniz ve yeniden düzenlenmeniz gerekebilir. Bu noktada öncelikle posterinize grafik ve fotoğraflar ekleyebilirsiniz. Yine kullanım amacı ve hedef kitleyi dikkate alarak fotoğraf ve grafik seçimi yapabilirsiniz.

Fotoğraf ve grafik eklemek için elinizde bulunan görselleri kullanabileceğiniz gibi, bu sitelerde yer alan stok fotoğraflardan da yararlanabilirsiniz. Sitelerde yer alan aracın ilgili bölümünde yer alan binlerce stok fotoğraftan uygun olanını posterinize ekleyebilirsiniz.

Uygun görselleri bulduğunuzda, poster şablonunun hangi bölümünde kullanmak istiyorsanız, o bölüme sürükleyip bırakmanız yeterlidir. Daha sonra bu görseller üzerinde ayarlamalar yapabilir ve istediğiniz gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Bu da İlginizi Çekebilir: Online Baskı Merkezi VS Fotokopi Merkezi

 

4. Uyumlu Bir Yazı Tipi ve Rengi Seçin

Görsel ve fotoğraflar üzerinde yaptığınız ayarlamaların ardından yazı tipi ve rengi üzerinde birtakım ayarlamalar yapmanız gerekir. Renk ve yazı tipi için birkaç denemeden sonra uygun olanları rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu tür sitelerde, kullanabileceğiniz çok sayıda renk ve yazı tipi seçeneği vardır.

Poster üzerindeki her bölümün rengini düzenleyebilirsiniz. Bunun için ilgili bölümü seçtikten sonra üst bölümde veya yan tarafta çıkan renk kutucuklarına dokunmanız yeterli olacaktır.

Yaptığınız işlemin ardından çok sayıda renk seçeneği çıkacak ve bunlardan istediğinizi seçmenize izin verilecektir.

Renk seçimi yaparken deneme yanılma yöntemini kullanabilirsiniz. Birden fazla alanının rengini değiştirirken, bütünlük ve uyum konusuna dikkat etmelisiniz.

Burada değiştirilecek bir diğer unsur ise yazı tipidir. Yazı tipini değiştirmek için yazıyı seçmeniz gerekir. Seçtiğinizde, hangi fontun kullanıldığını gösteren bir bölüm açılacaktır. Söz konusu bölüm üzerinden yazı tipini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Burada yapacağınız işlemler, posterinizin özelleştirilmesini ve hedefine uygun hale getirilmesini sağlayacaktır. Eğer mevcut şablon amacınıza uygunsa hazır şablondaki renkleri ve yazı tipini kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

5. Harekete Geçirici Bir Slogan Belirleyin

Hazırlanan posterin istenen sonucu verebilmesi için üzerindeki bilgilerin ve kullanılan sloganın etkili olması gerekir. Nihayetinde hazırlanan posterin temel amacı, bilgilendirme veya duyuru yapmaktır.

Bunun içinse öncelikle insanların dikkatlerinin çekilmesi gerekir. Bu da ancak doğru bir slogan ile mümkündür.

Tercih edilecek sloganın özgün ve amacına uygun olması önemlidir. Öncelikle amacı ve hedef kitleyi dikkate almalı, sonrasında ise yaratıcılığınızı kullanarak etkili bir slogan bulmalısınız.

Kısa, öz ama ikna edici bir metin bulduktan sonra bunu doğru noktaya ve doğru büyüklükte olacak şekilde yerleştirmelisiniz.

Tüm bu aşamaların ardından artık posteriniz hazır. Son kontroller ve düzenlemelerden sonra posteriniz için bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Bu da İlginizi Çekebilir: Dijital Baskı Merkezi Seçmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

 

6. Posterinizi Kaliteli Bir Baskı Merkezinde Bastırın

Özenle hazırlamış olduğunuz posterinizin istediğiniz etkiyi sağlaması için kaliteli bir şekilde çıktılarını almalı ve doğru noktalara asmalısınız. Bu noktada farklı seçenekler olsa da önceliği kaliteli çıktıya vermeniz gerektiğini asla unutmayınız. Kaliteli çıktı, insanların dikkatini çekebileceği gibi daha etkili okunurluk ve görünürlük de sağlar.

BuradanBastir, hazırlamış olduğunuz posterlerin çıktısını alabileceğiniz en kaliteli online baskı merkezlerinden biridir. Yeni nesil baskı araçları ile farklı boyutlardaki posterleri, yüksek kalitede çıkarır. Üstelik bunu en uygun fiyatlar ile gerçekleştirir. Böylece ekonomik olarak yüksek kalitede posterlere sahip olursunuz.

BuradanBastır üzerinden poster çıktısı almak için anasayfada yer alan sipariş bölümünü kullanabilirsiniz.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler