Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

İşletmelerde Karar Verme Teknikleri: PDF Ders Notları & Çıkmış Sorular

İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Çıkmış Sorular

İşletmelerde Karar Verme Teknikleri: PDF Ders Notları & Çıkmış Sorular

Tıpkı insanlar gibi bir kimliğe ve varlığa sahip olan işletmeler, zaman zaman önemli kararlar vermek zorundadır. Alınacak kararların niteliği, ortaya çıkacak olan sonuçların olumlu veya olumsuz olması ile direkt olarak ilgilidir. Bu durum, alınacak kararlara ilişkin risklerin minimize edilmesi için bazı tekniklerden yararlanılmasını adeta zorunlu kılar. İşletmelerde karar verme teknikleri dersi, alınacak kararların ideal düşünme biçimleriyle en doğru şekilde alınmasını sağlayacaktır.

İşletmelerde karar verme teknikleri nelerdir? Bu derse nasıl çalışılır? PDF ders notları ve çıkmış soruları sizler için derledik.

 

6 Maddede İşletmelerde Karar Verme Teknikleri

İşletmelerde karar verme teknikleri, bu alandaki ihtiyaçlar dikkate alınarak geliştirilmiştir. İlgili tekniklerin her birinin kendine has bir yapısı vardır. İşletmeler, ilgili tekniklerden kendileri için uygun olanları tercih etmelidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan tekniklere ilişkin genel detaylar şu şekildedir:

Altı Şapkalı Düşünme 

Edward de Bono tarafından geliştirilmiş olan altı şapkalı düşünme yöntemi, bu noktada öne çıkan ilk tekniktir. Burada, tekniğin adından da anlaşılacağı üzere altı farklı renk vardır ve her renk farklı bir düşünceyi temsil eder. Şapkaların anlamları ve temsil ettikleri düşünceler şu şekildedir:

o    Beyaz Şapka 

Tarafsızlığı temsil eden beyaz şapka, işletmeye ilişkin verileri ve bilgileri tarafsız bir şekilde aktarır. Bütün bilgiler ve verilerin aktarılmasının ardından ise diğer bilgi ve verilere nasıl ulaşılacağına dair akıl yürütülür. Bu şapkanın temel amacı ne yapılabilir, neler yapılmalı sorularına dikkatleri çekmektir.

o    Siyah Şapka 

Pesimistliği ve olumsuzluğu temsil eder. Siyah şapka, ilgili durumun olumsuz yönlerine, tehlikelerine ve risklerine dikkatleri çekmeye çalışır. Böylece olası riskler ve tehlikelere karşı önceden önlem alınmasını sağlar. Risk analizi gibi önemli süreçlerde aktif rol alan siyah şapka, işletmelerin karar alma süreçlerinde mutlaka bulunmalıdır.

o    Kırmızı Şapka 

Algı, sezgi ve duyguyu temsil eder. Konuya ilişkin duygu, düşünce ve korkular dile getirilir. Kırmızı şapka, konunun arka planında yer alan duygusal durumların öne çıkmasını sağlar ve böylece mantığın ötesinde bir pozisyon alır.

o    Sarı Şapka 

Olumlu bakış açısını temsil eder. Konuya ilişkin pozitif yönleri öne çıkarmaya odaklanır. Avantajlarından ve elde edilecek fırsatlardan bahsedilir. Sarı şapka önemlidir, ancak tamamen sarı şapkanın dikkate alınmaması gerekir. Bu süreçte diğer şapkalardan gelen görüşlere de önem verilmelidir.

o    Mavi Şapka 

Soğukkanlılığı temsile eder ve konunun bu şekilde ele alınması gerektiğine dikkat çeker. Sürecin bütünlükçü bir bakış açısı ile incelenmesini ve sakin şekilde adımların atılması gerektiğini savunur.

o    Yeşil Şapka 

Hayal gücü ve yeni önerileri temsil eden yeşil şapka, bu özelliği ile karar verme aşamasının en önemli unsurlarındandır. Alternatif düşünceler sunar ve farklı tavsiyeler verir. Alternatif seçenekler neler, hangi fikirler geliştirilebilir sorularının sorulmasını sağlar.

Via iienstitu.com

İlginizi Çekebilir: En Ucuz Çıktı Nereden Alınır? (İşte Bakmanız Gereken Yerler)

 

Balık Kılçığı 

Sebep-sonuç diyagramı veya bilinen diğer adıyla balık kılçığı, adım adım ilerleyerek karara çıkacak olan sonucun keşfedilmesini sağlar. Bu yöntemde bir balık kılçığı çizilir ve balığın en ucuna, yani kafasının olduğu bölüme problem yazılır. Sonrasında ise probleme ilişkin nedenler kılçıklara yerleştirilir. Böylece problemin geniş çaplı şekilde düşünülmesi kolaylaşır.

 

Akış Şeması 

Akış şeması, bir tür akış planlanmasıdır ve problemlerin çözümü için düzenlenir. Burada geometrik semboller vardır. Söz konusu sembollere; işlem, giriş-çıkış, oklar, bağlayıcı, başlangıç ve sonlandırıcı yazılmaktadır. Şemanın başına giriş-çıkış sembolü çizilir ve sürecin yönü bu şekilde belirlenmeye çalışılır.

 

5N1K 

Ne, nerede, nasıl, ne zaman, neden ve kim sorularına cevap arayan bir yöntemdir. Eldeki bilgilerden hareketle söz konusu sorulara cevap aranır ve konuya ilişkin bütün detaylar çıkarılır. Konuya tamamen hakim olunmasına imkan veren 5N1K, problemlerin çözümü için önemlidir.

 

Beyin Fırtınası 

İşletmelerde karar verme teknikleri arasında yer alan beyin fırtınası, her türden düşünce ve fikrin ortaya atılmasıdır. Grup ortamında uygulanan bu yöntemde fikirler çekinilmeden ifade edilir. Böylece problemlere ilişkin yeni çözüm yolları keşfedilebilir.

 

Pareto 

Vilfredo Pareto tarafından geliştirilen bu yöntem, 80/20 kuralına göre hareket edilmesi gerektiğini savunur. Bir konuya ilişkin probleme %20’lik bölümlerin neden olduğu kabul edilir. Ancak %20’nin küçük ve önemsiz görülmemesi, çünkü buradaki sorunların önemli olduğu düşüncesine dayanır. Yöntem ile %20’lik bölüm işletme lehine çevrilerek önemli kazanımlar elde edilir.

Burada bahsedilen yöntemler, işletmelerde karar verme teknikleri olarak uygulanabilir ve kararların çok daha isabetli olması sağlanabilir.

İlginizi Çekebilir: En Yakın Fotokopici İçin Haritadan Konum Aramanıza Gerek Yok!

 

İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Ders Notları

Her hangi bir konu veya derste etkili sonuçlar alabilmek için doğru kaynaklardan faydalanmak çok önemlidir. Sınavlara hazırlık sürecinde bu hususa önem verenler, doğru kaynaktan hazırlananlar, rakiplerinin bir adım önüne geçer. Tam aksine, kaynak noktasında gereken önemi vermeyen ve doğru ders notlarına ulaşamayanlar ise ciddi anlamda geriye düşer.

Ders notları, birçok alanda etkili sonuçlar alınmasını sağlıyor. Derse ilişkin püf noktalar, sınavlarda çıkma olasılığını daha yüksek olduğu bölümler ve benzeri hususlar, ders notlarında detaylı olarak yer almaktadır. Dolayısıyla sınav hazırlığında ders notlarına gereken önemin verilmesi gerekiyor.

Gerek sınavlar ve testler gerekse de ders notlarına dijital ortamdan ziyade kâğıt üzerinde çalışılması çok daha etkin öğrenme sağlıyor.

İşletmelerde karar verme tekniklerinin önemli notlarını bu PDF dosyasından bilgisayarınıza indirebilir, çıkmış soruları çözmeden önce bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz.

 

İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Çıkmış Sorular

Çıkmış sorular, sınavlara hazırlık sürecinin en önemli hususlarından biridir. Uzmanlar tarafından sürekli olarak çıkmış soruların önemine vurgu yapılması, bunun en önemli işaretidir.

Çıkmış soruları çözerek, gireceğiniz sınavdaki soru tipleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Böylece sınav esnasında bir sürpriz yaşamaz ve beklendiğiniz sorularla karşılaşmanın keyfini sürersiniz.

Çıkmış soruların sağlamış olduğu bir diğer önemli yarar ise kendinizi deneme imkânı vermesidir. Sınava yakın dönemlerde, daha önce çıkan soruları çözerek, ne kadar puan alabileceğinizi görmüş olacaksınız. Bu ise hem size moral verecek, hem de ders çalışma motivasyonunuzu arttıracaktır. Sınav hazırlık sürecinde çıkmış soruların tamamının en az bir defa çözülmesi uzman öğretmenler tarafından tavsiye ediliyor.

PDF ders notlarını bilgisayarınıza indirip, konuları iyice pekiştirdikten sonra çıkmış soruları çözerek başarı seviyenizi test edebilirsiniz.

 

Sınavlara Çıktı Alarak Hazırlanın

Sınavlara ilişkin kaynakların başında kitaplar geliyor. Ancak kitapların haricinde olan çıktı şeklinde notlar da büyük bir öneme sahip. Ders notlarının çıktılarını almak, çıktı üzerinde önemli bölümleri işaretlemek gibi işlemler, konuların daha net bir şekilde anlaşılması adına önemlidir.

Ders notlarının çıktılarını kaliteli ve zahmetsiz bir şekilde alabilmek için buradanbastir.com sitesinin hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Çıktısını almak istediğiniz dosyayı, sitedeki ilgili bölüme yükleyerek, istediğiniz kadar kopya oluşturabilirsiniz. Üstelik çıktılarınız zımba veya tel spiral ile kitap haline dahi getirilebilir. İstanbul içi siparişleriniz sadece 2 saatte teslim edilirken, İstanbul dışı siparişleriniz ise hızlı bir şekilde kargo ile tarafınıza ulaştırılır.

Aşağıdaki video ile hem fiyat hesaplamasını hem de 4 adımda kolay sipariş nasıl verilir izleyebilirsiniz.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler