Loading...
Dikkat! Bu Sayfayı Kapatmayın!

ALES Paragraf Çıkmış Sorular PDF İndir | 2010-2021 Tüm Yıllar

ALES Paragraf Çıkmış Sorular PDF

ALES Paragraf Çıkmış Sorular PDF İndir | 2010-2021 Tüm Yıllar

Akademik kariyer yapmak isteyenler için büyük bir öneme sahip olan ALES’in Türkçe bölümü, genel olarak paragraf sorularından oluşmaktadır. Bu sınavdan başarılı olmak isteyenlerin paragraf sorularını sorunsuz bir şekilde geçmesi gerekiyor. Paragraf konusu, okuduğunu anlama ve yorumlama ile ilgili olduğu için sınavdaki diğer dersleri de yakından ilgilendiriyor. Sınava hazırlık sürecinde ALES paragraf çıkmış sorular PDF çıktısı alınarak, geçmiş yıllarda çıkan sorular mutlaka çözülmelidir.

 

ALES Paragraf Bölümünden Kaç Soru Çıkacak? 

ALES, sayısal ve sözel olmak üzere iki farklı bölümden oluşur. Sayısal bölümde 50 adet matematik sorusu varken, sözel bölümde ise 50 adet Türkçe sorusu bulunur.100 soruluk bu sınav için adaylara toplam 150 dakika süre verilir.

Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürür. Bu yöntemle elde edilen net sayısına göre puan hesabı yapılır. Puan hesaplaması yapılırken sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri için farklı katsayılar kullanılır.

ALES sözel bölümündeki 50 Türkçe sorusunun büyük bölümü paragraf konusundan çıkar. Her yıl çıkan paragraf sorusu sayısı değişse de, ortalama olarak bu bölümün %80’inin paragraf konusunda oluştuğu ifade edilebilir.

Konu

Soru Sayısı

Sözcükte Anlam

1-2

Cümlenin Anlamı ve Yorumu

3-4

Paragraf (Konu, Ana Düşünce)

35-40

Sözel Mantık

8-10

 

ALES Paragraf Çıkmış Sorular ve Cevapları

Ülkemizde yapılan önemli sınavların neredeyse tamamının sözel bölümlerinde paragraf soruları ağırlıktadır. Paragraf konusunun ağırlıkta olmasının temel nedeni, adayların okuduklarını anlama ve yorumlama noktasındaki becerilerinin ölçülmek istenmesidir. ALES Türkçe içindeki paragraf soruları için de benzer durum geçerlidir. Ancak buradaki soruların kalıpları ve tipleri nispeten daha farklıdır.

ALES gibi özel bir sınavdan istenilen sonucun alınabilmesi için soru tiplerine aşina olunması gerekir. Eğer daha önce ALES paragraf çıkmış sorular PDF dosyasının çıktısı alınmamış ve sorulara aşinalık kazanılmamışsa, sınavdaki başarı şansı da azalacaktır.

Çıkmış soruları sınavdan önce en az bir defa çözmeniz gerekir. Böylece paragraf sorularının nasıl olduğunu görecek, soru tiplerine aşinalık kazanacak ve bunlara uygun olarak sınava hazırlanacaksınız. Çıkmış sorular, kendinizi etkili olarak denemenize de imkân verir. Bu sayede eksiklerinizi görür ve bir anlamda konu tekrarı yapma fırsatı yakalamış olursunuz. Bütün bunların sınava hazırlık sürecinize harika bir katkı yapacağını unutmayın.

ALES Paragraf Çıkmış Sorular PDF

2021 İlkbahar ALES Çıkmış Sorular
2020 İlkbahar ALES Çıkmış Sorular
2019 İlkbahar ALES Çıkmış Sorular
2019 Sonbahar ALES Çıkmış Sorular
2019 Kasım ALES Çıkmış Sorular
2018-ALES/3 (Sonbahar Dönemi) Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (%10)
2018-ALES/2 Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (%10)
2018 (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2017  (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2017  (ALES) Sonbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2016  (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2016  (ALES) Sonbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2015 (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2015 (ALES) Sonbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2014  (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2014 (ALES) Sonbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2013  (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2013 (ALES) Sonbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2012 (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2012 (ALES) Sonbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2011 (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2011  (ALES) Sonbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2010 (ALES) İlkbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı
2010  (ALES) Sonbahar Dönemi Testi ve Cevap Anahtarı

Kaynak: ogrencigundemi.com

 

ALES Paragraf Soru Tipleri

ALES paragraf sorularında çoğunlukla ana fikir, yardımcı fikir, paragrafın anlamı, konusu, paragraf tamamlama, verilen cümlelerle anlamlı paragraf oluşturma ve başlık belirleme sorulur. Bu soruların doğru olarak cevaplanabilmesi için okunanın anlaşılması ve doğru şekilde yorumlanması gerekir.

İlginizi Çekebilir: ALES Türkçe Çıkmış Sorular PDF İndir | 2010 – 2021 Tüm Yıllar

 

ALES Paragraf Nasıl Çalışılır?

Günlük yaşamda bilginin ve okumanın önemi çok fazladır. Hele ki, bir de ALES gibi özel bir sınava hazırlanıyorsanız, okuma ve okuduğunu anlama çok daha önemli hale gelir. Bu sınavdaki Türkçe bölümünün yaklaşık %80’inin paragraf sorularından oluştuğu dikkate alındığında, paragraf konusuna doğru teknik ve yöntemlerle çalışmak gerekir. Bu süreçte dikkate almanız gereken hususlar ve yöntemler şu şekildedir:*

>>> İlk Olarak Soru Kökünü Okuyun

Paragraflar, genellikle çok uzundur. Bu yüzden ilk olarak soru kökü okunmalı ve ne sorulduğu öğrenilmelidir. Böylece paragrafı okurken, sorunun cevabı da aranabilir. İlgili durum ise hem sorunun etkili hem de hızlı bir şekilde çözülmesi adına son derece önemlidir.

>>> Şıkları İnceleyin

Paragraf soru kökünü okuduktan sonra sorulan soruya bağlı olarak şıklara da göz atabilirsiniz. Paragrafı okumadan şıkları incelemeniz, ilgili metnin konusu ve cevabı hakkında size önemli fikirler verecektir. Bu aşamada şıklar hızlı bir şekilde incelenenebilir.

>>> Bütün Şıkları Okuyun

Bazı öğrenciler, soruyu çözerken cevabın ilk şıklardan biri olduğunu düşünür ve diğer şıkları incelemeden diğer soruya geçer. Böylece zamandan tasarruf etmeyi hedefler. Ancak bu yöntem son derece risklidir. Çünkü ilk şıklarda güçlü çeldiriciler olabilir. Böyle bir hataya düşmemek için bulduğunuz cevaptan çok emin olsanız dahi mutlaka bütün şıkları okumanız gerekir.

>>> Anlatılmak İsteneni Tam Olarak Anlamaya Çalışın

Soru kökünde bulunan kilit kelimeleri çok dikkatli bir şekilde okuyun ve anlamaya çalışın. Buradaki değinilmemiştir, yapılmamıştır türünden kelimelerin sorulan soruyu tamamen değiştirdiği unutulmamalıdır. Bu yüzden soru kökü ve özellikle altı çizili kelimeler dikkatli bir şekilde okunmalıdır.

>>> Bol Bol Pratik Yapın

Paragraf soruları esasen çok zor değildir. Biraz dikkat ile bunları çözebilirsiniz. Ancak burada önemli olan doğru yanıtı bulmak değil, doğru yanıtı en kısa sürede bulmaktır. Bunu sağlayabilmek için her gün en az bir paragraf testi çözmeniz gerekir. Rutin haline getireceğiniz 20-30 soru çözümü, size hız kazandıracak ve istediğiniz sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

>>> Ana Fikir Son Cümlelerde Olabilir

Paragrafların ana fikirleri çoğunlukla son cümlelerde olur. İstisnai durumlar haricinde durum bu şekildedir. Dolayısıyla size verilen metni sonuna kadar sabırla okumanız ve okurken de anlamanız gerekir.

>>> Metnin Altını Çizin

Buradaki metinlerin çok uzun olması, bazı noktaları aklınızda tutmayı zorlaştırabilir. Zorlanmamak için önemli olduğunuz kelimenin veya kelime öbeklerinin altını çizebilirsiniz. Böylece zaman kazanmış ve hızlanmış olursunuz.

>>> Uzun Sorulardan Çekinmeyin

Uzun sorular, genellikle korkutucu gelir. Ancak söz konusu düşünce sizi yanıltabilir. Uzun metinlerde esas olan sabırla metnin okunması ve okurken de anlatılmak istenenin anlaşılabilmesidir. Hatta bazen sadece seçenekleri inceleyerek dahi doğru cevabı bulmak mümkün olur. Kısacası uzun sorulardan korkmayın ve çekinmeyin. Anlayarak okumaya ve cevabı bulmaya odaklanın.

Paragraf sorularını çözerken buradaki hususları dikkate aldığınızda, kısa sürede doğru cevaba ulaşırsınız. Ancak doğru yanıtı bulmak için açık bir zihin de çok önemlidir. Eğer okuduğunuzu tam olarak anlamadıysanız zaman kaybetmeden diğer sorulara geçebilirsiniz. Diğer soruları bitirdikten sonra sakin bir zihinle takıldığınız sorulara dönmeniz daha doğru olacaktır.

İlginizi Çekebilir: ALES Matematik Çıkmış Sorular PDF İndir (Tüm Yıllar)

 

Paragraf Sorularının Çıktısını Alın

Teknolojide ve internette yaşanan gelişmeler, online kaynakların her geçen gün biraz daha yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Sınava hazırlık sürecinde telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik aletler üzerinden online kaynaklara erişim sağlanmaktadır. Fakat ALES gibi özel bir sınavdaki paragraf konusu için online kaynakların ve yöntemlerin tercih edilmesi çok doğru olmayacaktır.

ALES sınavındaki paragraf soruları çok uzundur. Bu uzun metinleri gözlerinizi çok fazla yoran tablet ve telefonlarda incelemek, çalışma performansınızı ciddi anlamda düşürecektir. Bunun yerine ALES paragraf çıkmış sorular PDF dosyasının çıktılarını alarak çözmeniz size maksimum seviyede pratik yapma imkânı sağlayacaktır.

Çıkmış sorular veya diğer kaynaklarınızın çıktılarını kaliteli ve uygun fiyata alabilmek için buradanbastir.com adresinden siparişinizi hemen oluşturabilirsiniz. Online baskı merkezimiz, son teknoloji baskı makineleri ile çıktılarını hemen çıkartmakta ve dökümanlarınızı en hızlı biçimde ulaştırmaktadır.

MÜŞTERİ GERİBİLDİRİMLERİ

Teşekkürler