5. Sınıf Bursluluk Sınavı Soruları ve Cevapları PDF
Bursluluk sınavı ülkemizde her yıl yapılan önemli sınavlardan biridir. Bu sınavın asıl amacı maddi durumları iyi olmayan ailelerin çocuklarına burs imkânı sağlamaktır. Belli başlı şartları olan bursluluk sınavında belirli bir başarı sağlayan öğrenciler maddi bursu almaya hak kazanır.
Ailelere ve çocuklara destek olmayı sağlayan bu sınav ilköğretim 5,6,7 ve 8. Sınıflar ile lise hazırlık, 9,10 ve 11. Sınıfta olan çocukları kapsamaktadır. Her yıl belirlenen burs ücreti değişse de çocukların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu ücret belirlenir. 5. Sınıf bursluluk sınavı soruları ve tüm cevaplarını pdf formatında sizler için derledik. Tüm detaylar yazımızda.
5. sınıf bursluluk sınavına girmek istiyorsanız eğer karşılamanız gereken bazı şartlar var. Bu şartlar sırasıyla şu şekildedir:
Bursluluk sınav şartlarını karşıladıktan sonra başvuru için gereken belgeleri de eksiksiz bir şekilde sağlamamanız gerekir. Bu belgeler sırasıyla:
>>> EK-1 Formu: Aile Gelir durumunu gösteren beyanname gerekli belgelerden sayılır. PDF formatında bu linkten indirebilirsiniz.
>>> Gelir durumunu gösteren belge: Ailenin gelir durumunu gösteren belgeler onların iş grubuna göre değişiklik gösterebilir. Anne ve babadan biri veya ikisi de;
>>> Aile Üyelerinin TC. Kimlik Numaralarının Beyanı: Nüfus kayıt örneğinden ayrıntılı olarak görebileceğiniz kimlik numaralarına için e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.
>>> Diğer Belgeler: Velinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler varsa buna ait tedavi yardım beyanı ya da mahkeme kararını içeren belgeler başvuru belgeleri arasında gösterilebilir.
Bu belgeler başvuru için mutlaka gerekli olduğundan eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi önemlidir.
Bu da İlginizi Çekebilir: 5. Sınıf İngilizce Yaprak Test PDF İndir (Tüm Üniteler)
Bursluluk sınavına giriş belgesine http: www.meb.gov.tr/sinavlar adresinden ulaşılabilir.
Öğrenciler buradan T.C Kimlik numaraları ve doğum tarihleri ile giriş yaparak belgeye kolayca görüntüleyebilir. Aynı zamanda sınav giriş belgelerinin çıktısını alabilirler.
Bursluluk sınavı 2022 yılında 4 Eylül saat 10:00’da gerçekleştirildi. Ancak her yıl farklı bir tarihte yapıldığından mutlaka sınavın güncel tarihini ve saatini öğrenmelisiniz.
120 dakikalık bir sınav süresi olan sınavda 5. Sınıflar için; 25 Türkçe, 25 Matematik, 25 Fen Bilimleri ve 25 Sosyal Bilimler derslerinden olmak üzere toplamda 100 soru bulunuyor.
Ayrıca MEB tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Bunun için sınavda ekstra dikkat edilmesi gerekiyor.
5.Sınıf bursluluk sınavını kazanmak için ortalama olarak 90 nete yakın bir başarı sağlanması gerekir. Bu başarı ortalaması sınıf düzeyine göre değişse de genel olarak 5.sınıflar için bu şekilde belirlenmiştir.
Bu da İlginizi Çekebilir: MEB 5. Sınıf Çalışma Fasikülleri PDF İndir (Tüm Dersler)
Bursluluk sınavına girmeden önce hangi konuların sınavda çıkacağını bilip ona göre bir çalışma planı hazırlamalısınız.
Bunun için 5.sınıf bursluluk sınavında çıkacak konulara aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:
1. Anlam Bilgisi
1.1. Sözcükte Anlam
Gerçek Anlam, Mecaz Anlam, Terim Anlam
Eş Anlamlı ve Yakın Anlamlı Kelimeler
Zıt (Karşıt) Anlamlı Sözcükler
Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler
Deyimler
Atasözleri
1.2. Cümlede Anlam
Neden-Sonuç (Sebep-Sonuç) Cümleleri
Amaç-Sonuç Cümleleri
Koşul-Sonuç (Şart-Sonuç) Cümleleri
Karşılaştırma Cümleleri
Öznel ve Nesnel Yargılı Cümleler
Örtülü Anlam
Geçiş ve Bağlantı İfadeleri
Cümlede Anlam İlişkileri (Eş, Yakın ve Zıt Anlamlı Cümleler)
Cümle Yorumlama (Cümlenin Konusu, Ana Fikri, Cümleden Çıkarılabilecek / Çıkarılamayacak Yargılar, Cümle Tamamlama / Oluşturma, Düşüncenin Yönünü Değiştiren Sözcükler)
1.3. Parçada Anlam
Paragrafın Anlam Yönü (Paragrafta Ana Düşünce, Paragrafta Konu, Başlık, Anahtar Kelimeler, Soru, Olay, Zaman, Yer ve Varlık Kadrosu)
Paragrafın Yapı Yönü (Paragrafın Giriş, Gelişme ve Sonuç Bölümleri, Paragraf Oluşturma ve Tamamlama, Paragrafı İkiye Bölme, Paragrafın Akışını Bozan Cümle, Paragrafta Cümlelerin Yerini Değiştirme)
Metinde Gerçek ve Kurgusal Unsurlar
Görsel Yorumlama
Harita ve Kroki Okuma
Tablo ve Grafik Okuma
Karikatür Okuma
2. Yazım Bilgisi
Harfler
Ses Türemesi (Ünlü Türemesi – Ünsüz Türemesi)
Ses Düşmesi (Ünlü Düşmesi – Ünsüz Düşmesi)
Ünsüz Benzeşmesi
Ünsüz Yumuşaması
Yazım (İmla) Kuralları (Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler, Sayıların Yazımı, “de” ve “ki” Bağlaçlarının Yazımı, “mi” Ekinin Yazımı, Yazımı Karıştırılan Sözcükler)
Noktalama İşaretleri (Nokta, virgül, iki nokta, noktalı virgül, üç nokta, soru işareti, ünlem işareti, tırnak işareti, kesme işareti, eğik çizgi , uzun çizgi, kısa çizgi, yay ayraç)
3. Dil Bilgisi
Kök (İsim ve Fiil Kökleri)
Ek (Yapım Ekleri ve Çekim Ekleri)
4. Metin Türleri ve Söz Sanatları
Söz Sanatları (Benzetme, Kişileştirme, Abartma)
Yazı (Metin) Türleri (Hikâye, Fabl, Masal, Haber)
1. SAYILAR VE İŞLEMLER
Doğal Sayılar
Doğal Sayılarla İşlemler
Kesirler
Kesirlerle İşlemler
Ondalık Gösterim
Yüzdeler
2. GEOMETRİ VE ÖLÇME
Temel Geometrik Kavramlar ve Çizimler
Üçgen ve Dörtgenler
3. VERİ İŞLEME
Sıklık tablosu ve sütun grafiği
Uzunluk ölçme birimleri
Zaman ölçme birimleri
Dikdörtgenin alanı
Dikdörtgen prizmasının alanı
1. Ünite Güneş, Dünya ve Ay
2. Ünite Canlılar Dünyası
3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme
4. Ünite Madde ve Değişim
5. Ünite Işığın Yayılması
6. Ünite İnsan ve Çevre
7. Ünite Elektrik Devre Elemanları / Fiziksel Olaylar
7.1 Devre Elemanlarının Sembollerle Gösterimi ve Devre Şemaları
7.2 Basit Bir Elektrik Devresinde Lamba Parlaklığını Etkileyen Değişkenler
1. ÜNİTE Birey ve Toplum
2. ÜNİTE Kültür ve Miras
3. ÜNİTE İnsanlar, Yerler ve Çevreler
4. ÜNİTE Bilim, Teknoloji ve Toplum
5. ÜNİTE Üretim, Dağıtım ve Tüketim
6. ÜNİTE Etkin Vatandaşlık
7. ÜNİTE Küresel Bağlantılar
1. ÜNİTE Allah İnancı
2. ÜNİTE Ramazan ve Oruç
3. ÜNİTE Adap ve Nezaket
4. ÜNİTE Hz. Muhammed (s.a.v.) Ve Aile Hayatı
5. ÜNİTE Çevremizde Dinin İzleri
Bu da İlginizi Çekebilir: 5. Sınıf Beceri Temelli Testler PDF İndir | (Tüm Dersler)
Bursluluk sınavına girmeden, önceki yıllarda çıkmış sorularla pratik yapmak oldukça mantıklı olacaktır. Çıkmış sorular sayesinde yanlışınızı düzeltebilir, birçok soru tipi görebilirsiniz.
Böylece sınava nasıl çalışacağınıza karar verebilirsiniz. Sizler için 2014-2022 arası 5.sınıf bursluluk sınavı sorularını derledik. Aşağıdan bunlara ulaşabilir ve başarınızı katlayabilirsiniz:
5.sınıf bursluluk sınavında bir başarı elde ederek burs almaya hak kazanan öğrenciler için 2022 yılında aylık olarak belirlenen burs miktarı 663,87 TL’dir. Ancak bu miktar yıllara göre değişiklik gösterebilir.
Bursluluk sınavına giderken bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken önemli hususlar vardır. Bu hususlar sırasıyla:
Detaylara T.C.Millî Eğitim Bakanlığı’ndan ulaşabilirsiniz.
Bursluluk sınavına girmeden önce çıkmış sorulara çalışmak sizin için harika bir pratik olacaktır. Fakat bu testleri online ortamda çözmek sınav psikolojisine tam anlamıyla girmenize engel olabilir.
Bu nedenle çıkmış soruların çıktısını alarak kendi sınav ortamınızı yaratmak sınav psikolojisine kendinizi hazırlamak adına çok daha uygun olacaktır.
Buradanbastir ile 5.sınıf bursluluk sınavı sorularının PDFlerin yüksek kalitede çıktılarını uygun fiyatlı alabilirsiniz. BuradanBastir üzerinden çıktı almak için anasayfada yer alan sipariş bölümünü kullanabilirsiniz.
Yararlanılan Kaynaklar: